Amikor sablonból – templateből – készül a honlapod

sablon-weboldal2

Bár csábító, hosszabb távon szinte semmilyen előnye sincs annak, hogy néhány tíz dollárért megszerezhető sablonból, és néhány eleve beleépített funkciókból készíttesd el a weboldaladat. Az ilyen megoldás sem neked, sem a programozó cégnek nem előnyös. De miért nem az?

A weboldal templatek csapdája

Ha a keresőbe beírod, hogy website template, akkor pillanatok alatt rengeteg találatot például sok olyan gyűjtőoldalt is, ahol (akár) tematikusan rendszerezve ajánlanak neked kész weboldal sablonokat, már pár tíz dollárért.

Jogosan vetődik fel benned a kérdés: miért ne készíttetnéd el a virágküldő, pénzügyi szolgáltatást nyújtó vagy akár a coach weboldaladat ennyiért?

Bár mi egyedi weboldalakat fejlesztünk, elvitathatatlan, hogy a sablonoknak vannak előnyei. Összegyűjtöttük őket (és a hátrányokat is)

sablon weboldal

A weboldal sablon (template) előnyei

Az előre elkészített templateknek rengeteg előnye van. És egyetlen (de majdnem minden előnyt lenullázó) hátránya is. Nézzük, mik szólnak a weboldal sablon mellett.

1: Készen van.

Illetve készen még nincs, de látsz egy weboldal sablont, ahol cserélned kell majd a képeket, a slidereket, a szöveget, és testre kell szabnod, de tény, hogy tulajdonképpen készen van, tudod kattintgatni, mozog, pörög, és a grafikája is készen van. Letöltöd, és a tiéd.

2: Nevetségesen olcsó

Néhány tíz dollártól már meg tudod venni a weboldal sablont. Lehet, hogy 10 000 -15 000 forintot sem kell arra költened, hogy működő weboldalad legyen. Ez tényleg „nevetségesen” alacsony ár.

3: Azonnal telepíthető

Ha jó sablont választasz akkor azonnal telepíthető, mert a tartalomkezelő rendszer motorjára írták, tehát nincs semmi gond, mehet.

4: Hatalmas a választék + jól néz ki

Tételezzük fel, hogy coach weboldalt szeretnél. A sablonok között biztos, hogy találsz olyat, amit kifejezetten coachoknak javasolnak, plusz valóban trendi lesz, jól néz majd ki, tele lesz látványos megoldásokkal.

Az Avada probléma? ami majdnem mindent lenulláz

Ha minden ilyen szép, és minden ilyen jó akkor hol itt a hiba? Az Avada problémával fogjuk szemléltetni

A világ egyik legkedveltebb weboldal sablonja az Avada. Ez a neve. Az Avada sablont (amikor a cikket írtuk) 625 000 (igen, jól látod, hatszáz huszonötezer) alkalommal töltötték le, ami azt jelenti, hogy 625 000 cég, vállalkozás használja legálisan. Da vannak akik nem legálisan töltötték le. Becslések szerint 2 000 000 olyan weboldal van a világon amelyik tulajdonképp az Avada sablonból készült. Tehát, ha tetszik neked az Avada, ha letöltötted, akkor rajtad kívül még 2 000 000 a tiédhez nagyon hasonló weblap van a világban.

Ez pedig nem vet rád jó fényt, és a cégre sem, aki elkészítette neked, hiszen egy szakavatott szem azonnal látja, hogy a weboldalad egy pár dolláros (egyébként millió veszélyt rejtő) sablonból készült.

A weboldal sablon (template) hátránya

Azon túl, hogy valószínűleg sok más cég is használja, a weboldal sablonodnak még vannak hátrányai. Összegyűjtöttünk párat.

sablon weboldal

1: Nem személyre szabott

Bár sok mindent meg tudsz csinálni egy sablonnal, de soha nem lesz személyre szabott hiszen nem kifejezetten neked, nem pontosan a te ízlésednek, a te leendő funkcióiddal tervezték, hanem az volt a cél, hogy minél „sablonosabb” legyen, minél több embernek megfeleljen. Az azt is jelenti, hogy kompromisszumot kell hoznod, mert egy bizonyos keretrendszeren belül kell maradnod.

2: Kellemetlen, ha a konkurenciád is azt választja

Márpedig előfordulhat, hogy úgy gondolkodik, mint te. Nyilvánvaló, hogy ha coach vagy, akkor „coach” sablonok között keresel. Csakhogy a konkurenciád is. És előfordulhat, hogy ugyanabba a sablonba szerettek bele.

3: Mindenképp lesz vele munkád.

Nem szabad azt hinni, hogy egy weboldal sablonnal nem lesz dolgod, mert kell majd fotóznod (vagy kell egy fotós) kell a honlapodra szöveget írnod (vagy szövegíró írja) kell majd, aki feltelepíti (szükséged lesz egy ügyes programozóra) és kell majd valaki aki a grafikákat készíti (lesz grafikusod) és majd kell marketinges is.

Összességében tl, dr

Hosszú távon valószínű, hogy sokkal jobban jársz akkor, ha nem egy weboldal templatet választasz, hanem egyedi designt: így semmiképp nem kerülsz abba helyzetbe, hogy tucat weboldalad van, na meg a fejlesztő cégnek is jó az, ha a referenciája között nem egy sablon van.

Legfrissebb bejegyzések