Biztonságos netezés nyaralás alatt

Szinte már senki nem megy úgy el nyaralni, hogy ne vinne magával legalább egy olyan eszközt, amellyel feltud csatlakozni a világhálóra. És persze vannak olyan utazók is akik az összes eszközt elviszik magukkal. Ha te is bele tartozol ebbe a két csoportba, akkor tisztában kell lenned az idegen, nyílt Wi-Fi hálózatok veszélyeivel.

Repülőtér, szálloda, étterem, kávézó-nyílt Wi-Fi. Mi az első dolgod? Kapcsolódás! Miért? Hogy megnézd a foglalási információkat, írj az otthoniaknak, térképeket, turisztikai információkat keress vagy éppen munkával kapcsolatos ügyet intézz. Ismerős?

Hogy véletlenül se kerülj bajba és biztonságban maradjanak az adataid, segítünk néhány biztonsági tanáccsal.

free-wifi
free-wifi

 

  • Laptopodon és okostelefonodon mindig a legfrissebb operációs rendszer legyen telepítve. Alkalmazásaid és biztonsági megoldásaid mindig legyenek naprakészek mielőtt elindulnál.
  • Adataidról mindig készíts biztonsági mentést mondjuk egy külső adattárolóra, és az sem árt ha az titkosított.
  • Ha nyilvános helyen vagy ne hagyd magára eszközeidet és a kocsiban se felejtsd. Ha lopásvédelmet használsz eszközeidre, akkor lehetőséged van az elveszett eszközeid követésére, illetve az adatok távoli törlésére. Ezért is fontos, hogy meglegyenek a másolatok egy biztonságos helyen.
  • Használj jelszót minden eszközödön és állíts be zárolást abban az esetben, ha épp nem használod az eszközöket.
  • Ha szállodában használnád a Wi-Fi-t pontosan tudd meg mi a neve és csak arra csatlakozz, előfordulhat, hogy hasonló nevű hálózatokat is találsz, free wi-fi előtaggal, na ezekre vigyázz! Hogy ha mégis idegen hálózatot vettél volna igénybe, nem árt, ha az utazás után leváltod a jelszavaidat.
hotel-wifi
hotel-wifi
  • Ha az internetes kapcsolat szoftverfrissítést vagy telepítést igényel a kapcsolódáshoz, azonnal lépj le róla és jelentsd az illetékes személyzetnek a problémát.
  • Minden hálózat, amire kapcsolódsz WPA2 protokollal legyen titkosítva, ha az nem így van , akkor csatlakozz le róla, mert könnyen kiszivároghatnak így az adatok vagy feltörhető.
  • Nyilvános kapcsolat esetén ne bankolj és vásárolj online, inkább használd a saját adatcsomagodat, saját hotspottal.

Felkészültél?

Legfrissebb bejegyzések