De melyik webshop motort válaszd?

melyik-webshop-motort-valaszd-2-1

Ez az év a bizonyítéka annak, hogy a szakértők nem tévedtek: a jövő az e-kereskedelemé, a webshopoké. Egyre többen gondolkodunk webáruházakban, és sokan már az első akadálynál összezavarodnak és rosszul döntenek abban, hogy milyen webshop motort használjanak (és egyáltalán mi az?). Ebben a cikkben azt mondjuk el hogyan válaszd ki a leendő webshopod „motorját”.

melyik-webshop-motort-válaszd-2

Nem mondjuk meg a megoldást

Nem akarunk csalódást okozni, ezért szeretnénk előre tisztázni: a cikk végén nem kapsz majd mágikus megoldást. Nem fogjuk tudni neked pontosan megmondani, hogy melyik webshopmotorra lesz szükséged, nem is azért írtuk a cikket. Viszont tisztában leszel az alapokkal és el fogod tudni dönteni te magad, hogy melyik megoldás számodra a legjobb.

Alapvetően 3 úton indulhatsz el, ha webshop motort szeretnél. Megbízhatsz egy fejlesztő céget (például minket) arra, hogy fejlesszünk neked egy egyedi webshopot. Ez nem a legolcsóbb és nem is a leggyorsabb megoldás, viszont a tiéd, pontosan az igényeidre van szabva, pontosan azt tudja, ami neked kell és bővíthető is.

Rábökhetsz egy már ismert, mástól hallott, vagy már bevált (esetleg az ehhez hasonló cikkekben agyonajnározott) ingyenes (open source) webshopmotorra, ami vagy jó lesz neked, vagy nem. De ingyen volt.

Vagy bérelsz egyet. Úgy nagyjából, mint az autót: kigondolod, hogy mi kell a webshopodba (milyen funkciók, és mi a fontos) és megkeresed a jó webshop motort hozzá, vagy megnézed a bérelhető webshopokat és azt, hogy mennyire passzol az igényeidhez.

Ezeket gondold át, döntőek

Megértjük, hogy egy kezdő webshopnál fontos az ár és ez gyakran azonnal el is dönti (vagy leszűkíti) a kört, hogy melyik az elérhető számodra. Ha ingyenest akarsz akkor léteznek ingyenes megoldások, ha havonta fix és vállalható összeget fizetnél akkor a bérelhetőek, ha pedig egyedi fejlesztésben gondolkodsz hívj minket, és elkészítjük számodra a testre szabott webshop motort.

Ha nem kizárólag az ár a fontos akkor érdemes átgondolni a leendő funkciókat. Minél komolyabb a webáruház motor (megint az autós példa: az alapmodell nyilván olcsóbb, mint az extrákkal teli) annál magasabb lesz az ár, viszont annál több olyan funkció lesz benne, amelyik kényelmes neked, amivel automatizálhatod a rendeléseket, amelyek növelik az eladást.

Aztán ott van a bővíthetőség. Ha úgy gondolod, hogy a továbbiakban soha nem lesz szükség arra, hogy extra funkciókat, kiegészítőket integrálj a webáruházadba, és biztos vagy abban, hogy a mostani funkciókkal elketyegsz akkor nincs gond, de ha később (esetleg) szeretnél új funkciókat, fontos, hogy bővíthető legyen.

A háttértámogatás is fontos lehet, hiszen, ha akad egy gondod (és az mindig akad majd) akkor jó, ha valahova tudsz fordulni.

Az ingyenes webshopmotorokon semmit nem kérhetsz számon (azt sem, ha holnap eltűnik) mert semmiért nem fizettél. A bérelhetők valószínűleg extra összegeket fognak elkérni a különböző extra feladatokért, ha saját fejlesztőd van és egyedi webshopod, akkor a fejlesztő az apróbb technikai kérdésekre ad majd választ, sőt általában átalánydíjban tudsz fizetni majd, a kisebb munkák pedig ebbe beleférnek.

De talán az egyik legfontosabb a kezelhetőség. Mindannyian azt várjuk el a webshopunktól, hogy könnyen kezelhető legyen: ne csak nekünk, hanem a vásárlóinknak is. Fel kell készülnöd arra is, hogy beindul a webshop és nem lesz időd, energiád és kedved sem azokkal az akadályokkal foglalkozni, amik a kezelhetetlenségből fakadnak. Ezért jó, ha könnyen kezelhető a webshop.

Az ingyenes webshopmotorok

Gondoljunk bele egy pillanatra kilépve a marketing bűvköréből: szerinted kinek éri az meg, hogy létrehoz egy teljesen ingyenes webshopmotort, odaadja, és máris használhatod. Vajon miből él meg ő akkor? Kezeld őket fenntartással nincs ingyenes webshopmotor: olyan van amelyik ingyen elindít, hogy később bizonyos szolgáltatásokat fizetőssé tegyen. Ingyen webshop motor a WooCommerce, az OpenCart, a Magenta és a Prestashop is. Nézd át, amit kínálnak, és a fentiek tekintetében el tudod dönteni melyik számodra a jó megoldás, ha valóban ezt keresed.

melyik-webshop-motort-válaszd

A bérelhető webshop motorok

Róluk majdnem biztosan hallottál: a Shoprenter, az Unas, a Shopfy ők. Nem tudjuk helyetted eldönteni azt, hogy melyik miért jobb és miben, mert a webshoptulajok is kettő hevesen érvelnek az egyik, vagy a másik mellett. Olyan ez, mint a Fradinak, vagy az Újpestnek szurkolni. Szerencsére könnyen hozzáférhetőek az infók, ha átböngészed ki tudod választani a megfelelőt (megfelőbbet) és van lehetőséged csoportokban utána olvasni.

Az egyedi fejlesztésű webshop motorok

Attól függetlenül, hogy fizetni kell értük, hogy sok gondolkodást és előrelátást együttműködést igényelnek, az a hatalmas előnyük, hogy időtállóak, folyamatosan és gyorsan fejleszthetőek, és szinte akadálytalanok.

Ha szeretnél egyedi webshopot akkor kattints, vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk.

Legfrissebb bejegyzések