Eltűnt a fejlesztő: ezeket teheted

Nincs annál frusztrálóbb, mint amikor a honlapod készítése közben (vagy bármilyen projekt közepén) egyszerűen eltűnik a fejlesztő. Nem tudod többet elérni, nem válaszol az e-mailokra, nem veszi fel a telefonodat, te pedig ott állsz a félig kész projekttel, és nem tudod mitévő legyél. Segítünk.

Az eltűnt fejlesztő nyomában.

Számtalan rémtörténet kering a vállalkozók között, ami mind úgy kezdődik, hogy egy ideig jól ment a honlapfejlesztés aztán „eltűnt a fejlesztő”. Lehet, hogy ennek voltak előjelei: például mielőtt eltűnt, előtte már akadozott a kommunikáció, vagy te is érezted, hogy „megromlott kicsit a viszony”, de most kész: eltűnt, felszívódott, és te ott állsz egy félig kész honlappal, befejezetlen projekttel.

Mindjárt segítünk kitalálni azt, hogy mit érdemes ilyenkor tenned, de előtte arra kellene rájönni, hogyan tudod elkerülni, hogy így járj. Miért, és hova tűnik a fejlesztőd? Íme néhány tipikus ok.

Miért tűnik el a fejlesztő?

Egy ideális helyzetben a honlapodat egy megbeszélt összegért elkészíti a fejlesztő, aki ez után vagy óradíjban, vagy havi átalánydíjban segít majd még neked a továbbiakban. Mégis eltűnik. De miért? Mi a fene oka van valakinek eltűnni, ha rendszeresen fizetsz neki? Rejtélyes, de van magyarázat. Íme a 4 leggyakoribb ok.

1: Mert kókler.

Ez gyakori, főleg akkor, ha nem céget, hanem a „Szomszéd Pistikét” bízod meg azzal, hogy készítse el a projektet. Legtöbbször az történik, hogy a Szomszéd Pisti ad egy jó árat, csak éppen meghaladja a képességeit a munka. Ezért – szerinte – az a legjobb, ha felszívódik: megcsinálni úgysem tudja azt, amit kértél.

2: Mert „elhavazódott”

Ez gyakori kifogás akkor, ha a fejlesztőd kapott egy komolyabb munkát, és már nem érdeke, hogy veled foglalkozzon, vagy ha egyszerre több projekten dolgozik, és az idejét rosszul osztja be. 

3: Mert szekírozod

Van ám ilyen is: szerinte szekírozod, mert túl szőrös szívű vagy, túl precíz és olyan dolgokat kérsz tőle, amit ő nem tart fontosnak. Kifejezetten igaz ez akkor, ha minden kérésed éppen csak 2 perc, csakhogy a héten 10. alkalommal kéred 2 percét.  És besokallt.

4: Mert „nem jöttök ki”

Van ilyen, egyszerűen nem vagytok kompatibilisek. Úgyhogy inkább hagyja az egészet, és eltűnik. Ha van szerződésed, ha ő nem a Szomszéd Pisti akkor nem teheti meg, de így igen.

4+1 A legdurvább: valamit elrontott.

A Photoshopban layereket használunk, úgy tudjuk manipulálni a képet. Az egyik layeren az autó van a másikon a fa, a harmadikon az ember. Ha véletlen egybeolvasztjuk a layereket akkor a fa, az ember, és az autó is egy képen lesz, és ezt utólag lehetetlen visszaállítani. Pedig csak egyetlen rossz gombnyomás az egész.  Ha a fejlesztőd vét egy ilyen hibát (nem grafikait, hanem egy ilyen méretű, ilyen komolyat) akkor is megléphet, mert nem akarja előröl kezdeni a munkát. 

sablon - eltűnt fejlesztő

Mit tehetsz, ha eltűnt a fejlesztő?

A legjobb ezt megelőzni azzal, hogy olyan fejlesztő céggel dolgozol, akiket ajánlottak, vannak referenciái, és komoly szerződést kötsz, ami mindenkit véd, és kristálytisztán leírja kinek mi a feladata. Ettől független is előfordulhat olyan, hogy a fejlesztő eltűnik.

Ilyenkor a 3 lépéses protokollt érdemes követni

1: Ne ess pánikba

Tudjuk, hogy ebben a pillanatban téged nem nyugtat meg, de a projektek 11-13%-ában megtörténik az, hogy eltűnik a fejlesztő. Nem te vagy az első, és bár bosszantó, a legjobb, ha „elengeded” és lépésről lépésre haladsz. Először is meg kell, hogy nyugodj, lesz megoldás, megoldjuk, keress minket.

2: Koncentráljunk a megoldásra.

Lépésről lépésre haladjunk: ha eltűnt a fejlesztőd most nem az a legfontosabb, hogy a halványbézs melyik árnyalata a legszebb háttér, hanem hogy működjön a honlap. Szóval kezdjük a legfontosabbakkal, és építsük fel (aztán tökéletesre csiszoljuk). 

3: Időmenedzsment

Fontos. Tudjuk, hogy mikorra hozzánk érsz addigra ideges vagy, elrontott mindent a volt programozód, sokat vártál, és azonnal kellene: de adj nekünk időt, hogy átlássuk, és befejezzük a projektet. 

Ha eltűnt a programozód, a fejlesztőd hívj fel minket, és segítünk, számtalan projekten vagyunk túl, tudunk „fejlesztői fejjel” gondolkodni és segíthetünk neked azzal, hogy befejezzük a projektet.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk!

Legfrissebb bejegyzések