Ezért érdemes korszerűsíteni az önkormányzati honlapokat

onkormanyzati-weboldal1

Az önkormányzati, városi honlapok – néhány kivételtől eltekintve – nem felelnek meg a jelenkori igényeknek, nem képesek betölteni még azt az egyszerű szerepüket sem, hogy a lakosok elsődleges hírforrásai legyenek. Éppen ezért érdemes korszerűsíteni őket. Elmondjuk, hogyan érdemes korszerűsíteni az önkormányzati honlapokat.

Önkormányzati weboldal

Pazarló önkormányzat.

A város, ahol én lakom valamilyen pénzből (gondolom adókból, másból nincs bevétele) fenntart, és minden hónapban megjelentet egy havilapot. Ez nyomtatott, minden hónapban 32-36 oldalon ad hírt a városban történtekről: az önkormányzati ülésekről, rendeletekről, változásokról, eseményekről. A lap – a városlakóknak ingyenes, a posta hozza ki (elvileg) minden hónap elején.

Ez a lap (ezt nem olyan nehéz kiszámolni) megközelítőleg havonta 1-2 millió forintba kerül az önkormányzatnak. Még akkor is, ha lehet számolni némi hirdetési bevétellel. Ez a rendszer nem csak rendkívül pazarló, de megbízhatatlan is (a lap gyakran késik, vagy meg sem kapjuk).

66 olvasó

Az önkormányzatnak természetesen van egy – elavult honlapja – olyan, ami nehezen tölt be, nem reszponzív. És amire (talán épp amiatt is) jellemző, hogy bár 1 hónapja kirakták a hírt, hogy az egyik, háziorvosnak megváltozott a rendelési ideje, ezt mindössze 66-an látták.

A legtöbb önkormányzati oldallal ez történik. Ez pedig rámutat az önkormányzati oldalak – általános – hiányosságaira. Arra, hogy mi lakók azért nem használjuk mert elavult, mert azt gondoljuk, hogy „úgyis lejártak a rajta levő infók”. Ez pedig egy önbeteljesítő jóslat, hiszen az önkormányzatoknál ugyanekkor azt látják, hogy az oldalt „úgysem nézi senki” tehát minek foglalkozni vele?

Mindenki a másikra vár.  Pedig egy jó önkormányzati honlap elsődleges, és hiteles hírforrás lehetne.

Az ideális megoldás

Az ideális az lenne, hogy miközben megiszod a reggeli kávédat megjön az önkormányzati hírlevél, a legfontosabb hírekkel. És az, hogy az önkormányzati oldal informatív, naprakész és – mondjuk – nem csak azt tudod, mikor tudsz elmenni egy ügyet intézni, hanem az is le van írva, hogy pontosan mi kell hozzá, mit vigyél magaddal az ügyintézésre, mire készülj. Az lenne az ideális, ha az önkormányzatok weboldala meg tudna felelni az ilyen – és megannyi másik – feladatának.

De nem tudnak, ezért a legtöbb önkormányzati honlapot érdemes lenne felújítani, megújítani. Íme 5 ok, hogy miért?

Önkormányzati weboldal

1: Hiteles tájékoztatás miatt

Ez talán a legfontosabb. A hiteles tájékoztatás segíthet abban, hogy az emberek a megfelelő döntést tudják meghozni. Akár arról van szó, hogy melyik orvos mikor rendel, akár arról, hogy milyen új rendeletek születtek, az önkormányzati honlapoknak kellene elsődleges hírforrássá válniuk.

2: Gyors az infóáramlás

Teljesen mindegy, hogy egy új testületi ülésről tudósít, vagy a helyi strand, esetleg a falunap a hír, fontos, hogy minél gyorsabban megtudja a lehető legtöbb ember. Egy jól működő honlap erre tökéletes.

3: Egy új honlap biztonságosabb, és reszponzíva

A legtöbb önkormányzati honlap olyan régi, hogy egy (és most nem feltétlen viccelünk) közepes informatikai tudással rendelkező 14 éves gyerek feltöri, ha akarja. És gyakori, hogy még csak nem is reszponzív. Mindkettőre megoldás a megújítás.

4: A könnyű kezelhetőség

Ahogy a könnyű kezelhetőségre is. Sok önkormányzati honlap kezelése (valóban) olyan bonyolult, hogy egyszerűen senki nincs, aki értene hozzá, vagy rengeteg időt visz el, ezért alig frissül. Egy megújult honlap már nyújt arra lehetőséget, hogy valaki az önkormányzatnál kezelje.

5: Kiszervezhető

De ma már az sem számít különösnek az, ha az önkormányzat (ahelyett, hogy felvenne valakit napi 8 órában) egyszerűen kiszervezi a honlap felügyeletet, a frissítést és a karbantartást.

Ha szeretnéd, segítünk megújítani az önkormányzati honlapot, és később szívesen részt veszünk az üzemeltetésében is.

Legfrissebb bejegyzések