Hogyan kalkuláld ki a hirdetési büdzsédet? Mennyit áldozz rá?

Tedd fel ezt a kérdést egy reklámügynökségnek és azonnal jön a válasz: Mennyibe kerül egy autó? Mennyibe kerül egy ház? Ez a legnehezebb kérdés, amit fel lehet tenni, ugyanakkor lehet hozzá egy pár jó hüvelykujj-szabályt és egy pár jó tippet adni, az alábbi cikk ezekről szól. Te melyiket használod ezek közül?

marketing-keret

Mennyibe kerül neked egy vevő?

Tudsz válaszolni a kérdésre? Nem körmondattal, egy számmal. Ha még nem, akkor itt a következő feladat, addig kell számold a csatornáid, kampányaid megtérülését, amíg ki nem jön egy. Ez az alap, innen lehet továbblépni, optimalizálni, új csatornákat építeni.

Mérj meg mindent.

Persze, könnyű ezt mondani, a haladó szintű marketingesek viszont mind tudják, hogy lehetséges. Minél inkább digitális a csatorna, annál inkább lehetséges konverziót mérni a folyamat során, akár több ponton is. Ha ez már pipa, akkor jönnek a kampányok attribúciós modelljei, azaz, hogy a konverzióhoz melyik csatorna, melyik kampány mennyivel járul hozzá. A végén csak kijön az a szám, hogy mennyibe kerül neked egy vevő.

Többe kerül egy vevő, mint amennyit keresel rajta?

Ne légy meglepődve. Ha minden hirdető csak szigorúan a konverziókat figyelné (azért van egy pár olyan szektor, ahol ez mindennél fontosabb), akkor nem épülnének a márkák, nem változnának a piaci erőviszonyok és piaci részesedések. Időnként, „amikor megtoljuk” az üzletmenetet, az azonnali megtérülési mutatók kevésbé fontosak.

Ugyanakkor, ha épp kampányidőszakon kívül vagy, az alapokat már letetted, innen el tudsz indulni és a költéseid optimalizálására, azaz a vevő megszerzésének a csökkentésére tudsz koncentrálni. A kampányoptimalizálás egy külön szakma, minden csatornán kellenek hozzá „trükkök”, de azért nem agysebészet, könnyen el lehet sajátítani.

Az alacsonyan csüngő gyümölcsöket mind leszedted már?

hirdetesi-keret

Minden vállalkozásnak van egy pár olyan csatornája, ahol muszáj ott legyen, mert ott vannak nagy számban jelen azok, akik épp azt a terméket keresik. Nyilván a Google keresési felülete minden vállalkozásnak ilyen. Ez egy könnyen bezsákolható eredmény, a legtöbb vállalkozás él is vele. Először azt gondold végig, hogy a terméked/szolgáltatásod milyen problémára nyújt megoldást, utána pedig azt, hogy vélhetően a célcsoportod ezt hogyan fogja megkeresni. Fog keresni az eszközre (fúrógép), a megoldásra (lyuk a falban) és a módszerekre (hogyan fúrjak) és szolgáltatásra (falfúró kft) is. Vedd azokat a kifejezéseket, amik után szinte biztos, hogy vásárolnak nálad, és ezekre a szavakra úgy hirdess, hogy ne fogyjon el a pénz. (Miután beállítottad a konverziómérést!).

A Facebookon is remekül el lehet érni egy-egy mikroszegmenst. Nézd meg, kik a legfontosabb vevőid, ha például jól behatárolhatók területileg, demográfia, vagy érdeklődés alapján, akkor a Facebook hirdetésed is jól célba fog találni és meg fog térülni.

Offenzíva: tervezd be az ötszörösét!

Előfordul, hogy kihozol egy szuper új terméket, elindítasz egy mindent vivő szolgáltatást, vagy csak egyszerűen fel akarod turbózni a cég üzletmenetét. A hüvelykujjszabály itt az, hogy tervezd egy hónapra az adott kampányt és költsd el az általános havi médiaköltésed ötszörösét. Ez az, amivel látható, érezhető növekedést fogsz tudni kihozni. Hiába van egy nyerő kombinációd, azzal új piacot is el kell érj, ott pedig túl kell harsogd a már ott lévőket. Így lehet.

Tartalom: Költs legalább annyit, amennyiért előállíttattad!

Cikkek készülnek a website-odra, megy a blogod és hangos az Insta csatornád? Belevágtál a YouTube-ozásba és készülnek a videók? Szuper hírek. A legtöbb vállalkozás ott szúrja el, hogy elkészül a sokat tervezett, csilivili tartalom, aztán nem látja senki. Vagy csak az a szokásos tizenöt lájk van rajta, aztán elvész. A hüvelykujjszabály itt az, hogy költs minden egyes tartalmi elemre való forgalomterelésre legalább annyit, amennyibe az adott tartalom előállítása került. Egyszerű képlet. Látod? Nem mondtunk egy számot sem, mégis volt hasznos és használható tippünk ahhoz, hogy te hogyan tudod meghatározni a saját szektorodhoz, vállalatméretedhez legjobban illő büdzsét. Nem tökéletes válaszok, legközelebb, ha azt kérdeznéd egy marketingestől, hogy mennyit költsek, már pontosabban fogod tudni te is megfogalmazni már a kérdést is.