Skype-oljunk, vagy mindenképp találkozzunk?

Hogyan képzelsz el egy konferenciát 10 év múlva? Egy széken ülsz, sok száz másik emberrel egy nagy teremben, és a pódiumon valaki éppen prezentál? Vagy inkább otthon ülsz, és akkor hallgatsz bele az előadásokba amikor kedved van, és még utaznod sem kellett miatta? Hogyan teszed ezt a munkádban? Skype, vagy személyes találkozó?

online-egyeztetes

Virtuális barátságok

Most megdöbbentő kérdéseket fogunk feltenni, arra kérünk, hogy legyél őszinte. Szerinted pontosan mennyi barátod van a Facebookon? Ezek közül mennyivel találkoztál idén? És az elmúlt pár hónapban? Melyiküket ismernéd fel akkor, ha az utcán sétálna melletted?

1979-ben jelent meg a Buggles formáció Video killed, the radio star című száma, ami tökéletes jóslás volt, pedig akkor még nem volt Youtube sem. A szám arról szól, hogy a video meg fogja ölni a rádiósztárokat. Ma ezt már úgy mondanánk, hogy megváltozik a tartalomfogyasztás, és a viselkedésünk is:  2018-ban egyre inkább tendencia az, hogy a különböző konferenciák online (is) elérhetőek, gyakran nem is találkozik a megrendelő az ügyféllel, és a barát a baráttal sem. Akkor a Skype-ban a jövő?

Virtuális konferenciák

Az a baj a virtuális konferenciákkal (mi most minden olyan konferenciát virtuálisnak nevezünk amelyikhez kell internet), hogy bármennyire is ellenkezünk, át fogja venni az offline konferenciáktól a vezető szerepet. Ezt nem mi mondjuk, hanem olyan „jövőkutatók” akiknek éppen az a szakmájuk, hogy az ilyen trendekre figyeljenek. A virtuális konferenciáknak számtalan előnyük van: nem kell elmenned oda, sem előadóként, sem résztvevőként. Ha sok nagy koponyának nem kell egy helyen lennie, akkor még jobban kitárul a világ, mert eddig egy ausztrál konferencia teljesen behatárolta az előadókat: biztos, hogy nem érte meg elhívni a londoni gurut, és fordítva.

Így, hogy csökkentek a költségek, átcsoportosíthatók, és a csökkentés kihathat a jegyek árára. Ha a tudás, az érték jobban és könnyebben hozzáférhető (annak idején a könyvtáraknak ez volt a koncepciója: a tudást potom pénzért egy helyre gyűjtve nyújtották neked) akkor gyorsabban terjed, több embert elér. A virtuális konferenciáknak a virtuális találkozóknak hatalmas jövőjük van. Még akkor is, ha egyébként valami mindig hiányozni fog.

Személyes jelenlét

Igen, a személyes jelenlét. A kémia. A partner/ügyfél metakommunikációja, az illata a kézlejtése, melyek akár komoly szerepet játszottak, játszanak egy-egy döntésben. (Most az emberek elmagányosodásáról, vagy a pszichológiai hatásokról ne beszéljünk). A személyes jelenlétkor nem tudod felvenni, újra nézni, rögzíteni a tárgyalás, mégis ma még ragaszkodunk hozzá. A kérdés az, hogy vajon meddig.

Mi szívesen találkozunk veled, de dolgozhatunk online is. Kattints, és vedd fel velünk a kapcsolatot most.