Tényleg a video a nyerő?

Képzeld el, hogy ott ülsz az Insta, vagy a Facebook oldalad előtt. Választhatod azt, hogy a szuper szöveged, és hozzá egy képet posztolsz a termékedről (vagy akármi másról), vagy egy húsz másodperces videót. Melyiket fogod kiposztolni, hova, és miért? Ebben a cikkben elmondjuk, hogy melyiket, és hol érdemesebb választanod.

Elérés, mindenek felett

Tételezzük fel, hogy van egy szuperakciód. Például egy csodaszép szíves gyűrű, amit féláron adsz, Valentin napra. Megvannak az értékesítési csatornáid, hiszen van Facebook csoportod, és Instád is, sőt a fotósod készített rengeteg csodaszép fotót, a szövegíród írt hozzá szuper szöveget, és van egy 20 másodperces videód is. Mi legyen a következő, a leghatékonyabb lépés? Mit, és hova tegyél ki? Megpróbálunk segíteni.

vlog-2

BuzzSumo a Facebookól

A BuzzSumo tavaly, több mint 800 000 000 (nyolcszáz millió) Facebook bejegyzést vizsgált meg, hogy kiderítse, melyek azok a posztok, poszttípusok, amelyik a legtöbb interakciót váltják ki az emberekből. Sok mindent megtudtunk, ami segíthet neked, összefoglalva mondjuk.

Alapvetően a vasárnap kirakott posztok sokkal nagyobb elérést és több interakciót mutattak, mint a többi napokon. A kérdések, a képek a Facebookon is sokkal több és nagyobb elérést mutattak, mint a hosszú posztok. Azokat egyébként is kerüld el, mert azok a posztok amelyek 50-60 karakteresek, azok voltak a legmenőbbek.

De ami neked a legfontosabb az kettő adat. A videók már tavaly is nagyobb elérést, több interakciót mutattak, mint a nem videós tartalmak, és azt is érdemes megjegyezni, hogy a videót (képet) egyből a Facebookra kell feltöltened, mert ha az Instáról összekötve kerül ki, akkor mégis kevesebb embert érdekel mintha egyből a Facebookon látták volna.

Akkor mit is tegyél? Ha ki akarod maxolni az elérést, akkor tedd ki a videódat vasárnap. Hétfőn pedig a posztodat: a szöveget a képes tartalommal: elvileg ekkor tettél mindent a legjobban. Persze, ne felejtsük el azt sem, hogy akkor fog sok megosztást, nagy elérést generálni ha egyébként is érdekes a tartalma.

vlog-1

Így csináld az Instagramon

Az Instagram egy vizuális platform, ahol a képek a legfontosabbak, egyértelmű tehát, hogy a video a nyerő. Vagy a kép? Mielőtt elmondjuk, a legfontosabb: ne szövegelj sokat. Az Insta tényleg a képekről a vizualitásról szól, szóval, semmiképpen ne legyen a szöveg/kép arányod 30/70%-nál több, ha képekkel próbálod meg lenyomni  a videókat.

Amire esélyed nincs, még akkor sem, ha az Insta adatai szerint percenként több fotó kerül fel az Instára, mint amennyit az 1900-as években egy egész év alatt készítettek. De akkor mi szól a video mellett?

Mutatunk kettő döbbenetes statisztikai adatot, ami miatt azonnal el tudod dönteni azt, hogy az Instán a fotó, vagy a videotartalom menőbb-e?

Charts-7

Az elsőn azt látod, hogyan változott egy video, és egy poszt életútja az Instán 2016-2017- ben. Már akkor látszott, hogy a videos elérések egyre erőteljesebben elhúznak a posztok mellett, és ez 2018-ban folytatódott. Idén is fog.

Charts-5

Ezen a statisztikán pedig azt látod, hogy egy videós poszt mennyi like-ot és kommentet kap, a megjelenése után. Tény, hogy a fotó kicsit több like-ot kap (mert egyetlen pillanat alatt eldönthető, hogy tetszik vagy nem) a video azonban jobban elgondolkodtat, és több véleményt generál, mint a fotó.

Az Instán tehát inkább a videót tedd ki, és utána a fotós tartalmadat, mert a videótól kapsz majd nagyobb elérést, több kommentet, de nem szabad elfelejtened a képes posztot sem.