Lehet ingyen a weboldalad: de megéri?

ingyenes-honlapkeszites

Biztosan hallottál arról a lehetőségről, hogy szakmai tapasztalat és fejlesztői tudás nélkül készíthetsz magadnak (teljesen ingyen) weboldalt. A kérdés az, hogy ha ez ilyen egyszerű, ha akárki ingyen elkészítheti a weboldalát, akkor miért van szükség fejlesztőkre, miért fizetnek mások egy weboldalért? Van itt néhány csavar, amit érdemes átgondolnod, mielőtt belevágsz.

Ingyen weboldal lépésről lépésre.

Ha ingyen szeretnél weboldalt, írd be a Google-ba, hogy „ingyenes weboldal készítés” és kedvedre válogathatsz a találatok között. A wix, a webnode, a site123, az eoldal, (és napestig sorolhatnánk) azt a lehetőséget kínálja számodra, hogy gyorsan, egyszerűen, és valóban ingyen elkészítheted a vágyott weboldaladat.

ingyenes-honlapkeszites

Így kikerülheted a fejlesztőket a grafikusokat, miközben nem kell fizetned semmiért, és pontosan olyan lesz a weboldalad, amilyennek szeretnéd.

Csak előnye van az ingyenes weboldalnak?

Miközben dolgozol rajtra, úgy fog tűnni, hogy az ingyenes weboldalnak csak előnyei vannak. Pontosan olyan lesz amilyennek elképzelted (sőt, ha szeretnél használhatsz hozzá előre elkészített sablonokat is, akkor gyorsabb, de szükséged lesz kompromisszumra). Biztosan elégedett leszel hiszen te találtad ki a menürendszert, te dönthetted  el hova milyen kép kerül, és te találtad ki a működését is. Ráadásul azonnal látod amit csinálsz, ezért szinte folyamatosan „tesztelheted” el sem tudod rontani.

A legjobb az egészben az, hogy a weboldalad egy fillérbe sem kerül, korlátlan ideig a tiéd, és minden segítséget megkaptál, hogy elkészítsd.

Minden szuper. Nem is érted, hogy mások miért nem így csinálják, igaz?

Egy kis pszichológia és az ingyen ebéd

Képzeld el, hogy az utcán sétálva látsz egy éttermet, aminek az ajtajára az van kiírva „Ingyen ebéd”.

Az lenne a logikus, hogy azonnal berohansz, és degeszre eszed magad. De nem ez történik. Bekapcsol az agyadban egy vészjelző amelyik sorra teszi fel a logikus kérdéseket: hogyan lehetséges ez? Hogy lehet ingyen az ebéd, ha mindenhol máshol fizetni kell érte? Ez az étterem ingyen kapja az alapanyagokat? Itt rabszolgák dolgoznak, ingyen?

Az agyad jelezni fogja, hogy itt valami trükk van, ne dőlj be, hiszen ez teljesen lehetetlen.

Érdekes, hogy amíg az „ingyen ebéd” elbizonytalanít, az „ingyen honlap” esetében nem biztos, hogy belegondolsz abba, hogyan lehet valami olyasmi ingyen, ami mindenhol máshol pénzbe kerül. Kell, hogy legyen valami trükk, nem?

Így fizetsz az ingyen weboldaladért! Leleplezünk 5 trükköt.

És van is. Bár eleinte ingyen van, de hosszú távon többféleképpen fogsz fizetni az ingyenes weboldaladért.

1: Az extra funkciókért fizetni fogsz.

Képzeld el, hogy a weboldalad pár hónapos, a partnereid már megismerték, te elégedetten látod az Analyticsben, hogy minden nap egyre többen látogatják, itt-ott már hivatkoznak rá. Szeretnéd fejleszteni, szükséged lenne néhány extra szolgáltatásra. Mondjuk szeretnél hírlevelet küldeni. (A hírlevél küldés egy példa, lehetne más is)

Azt látod, hogy semmi gond, megoldható, csakhogy ezért az extra funkcióért havonta kell majd fizetned egy kisebb összeget. És ez benne volt – apró betűkkel – az általános szerződési feltételek egyik oldalán, de nem olvastad el, vagy bele sem gondoltál abba, hogy ez majd kell neked.

Ebben a pillanatban döntened kell majd, és vagy azt választod, hogy ingyenes marad a honlapod a funkció nélkül, vagy kénytelen leszel havidíjat fizetni valamiért. És máris nincs ingyen a honlapod.

2: Mennyit ér a reklámmentesség?

Majdnem biztos, hogy a weboldaladat telerakják reklámokkal, akár akarod akár nem. Ez baj. A látogatókat idegesíteni fogja a sok reklám. A honlapod lassú lesz. És te nem tudod kihasználni a saját honlapodon a reklámokat a saját érdekedben, hiszen mindig más cégek hirdetései lesznek ott.  Kérheted, hogy legyen a honlapod reklámmentes, de ennek az éves díja 35-70 000 forint. Ennyit az ingyenességről.

3: Mennyit ér a biztonságod?

Az a honlap amelyik ingyenes állandóan veszélyben van. Nem valószínű, hogy van vírusvédelmed, és könnyen lehet, hogy feltörik. Emellett reális veszélye van annak, hogy bármikor lekapcsolhatja a szolgáltatód a teljes honlapot. És mivel nem fizettél érte, hova és milyen jogon mész reklamálni? Mit mondasz? Volt egy honlapom, ingyen, és most nincs?

ingyenes-honlapkeszites

4: Mennyit ér az időd?

Az ingyen weboldalért az időddel is fizetsz, mert bár látszólag egyszerű sablonokból összerakni az de néha fejleszteni kell? Például akkor, ha a konkurenciád 15 kattintással lemásolja. Vagy ha újabb menüpontok lesznek, és újabb szolgáltatások, újabb képek. Nyugodtan számolj rá havi 10 órát.

5: Látszik, hogy ingyenes.

Az ilyen weboldalak hátránya, hogy már a doménjén is látszik, hogy ingyenes. Te dolgoznál olyan céggel akinek – láthatóan – ingyen van a weboldala? Megbíznál egy ilyen  gyenge lábakon álló cégben?

A megoldás: ingyen weboldal, trükkök nélkül.

Mi szívesen elkészítjük (valóban ingyen) a weboldaladat, ráadásul a fenti trükkök nélkül. Nem lesznek rajta a reklámjaink. Komoly szakmai háttértámogatást kapsz, nem kell értened hozzá. Saját tárhelyed, korlátlan e-mailcímed, doméned lesz, profi weboldallal, kompromisszumok nélkül. Minden (számodra fontos) funkciót beleintegrálunk, hogy megkönnyítsük a munkádat, és megtérüljön a honlapd. Mindezért csak egy csekély, előre kalkulálható havidíjat kérünk, apró betűk nélkül.

Lehet ingyen weboldalad, csak dönts okosan.

Legfrissebb bejegyzések